Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Προμήθεια μηχανικών κομποστοποιητών στον Δ. Ηρακλείου

Εγκατάσταση 8 κομποστοποιητών σε κοινόχρηστους χώρους εντός του αστικού ιστού του Δήμου Ηρακλείου. 

Προμήθεια μηχανικών κομποστοποιητών εντός του αστικού ιστού του Δ. Ηρακλείου

Σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών υπεγράφη το πρωί της Τετάρτης 19 Μαίου στη Λότζια, ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου και την DIALYNAS S.A., παρουσία της Αντιδημάρχου Οικονομικών Μαρίας Καναβάκη, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά και του εκπροσώπου της εταιρείας DIALYNAS S.A., Δρ. Μανόλη Διαλυνά.

Η εν λόγω προμήθεια αξίας 478.640,00 ευρώ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του έργου A2UFoodΑποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω της Urban Innovative Actions Initiative της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να καταβάλλει χρήματα ο Δήμος.

Συνολικά θα γίνει εγκατάσταση 8 κομποστοποιητών SMEC της εταιρείας INCOTECH, σε κοινόχρηστους χώρους εντός του αστικού ιστού του Δήμου Ηρακλείου.

Οι μονάδες της INCOTECH είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία και να επεξεργάζονται τα βιο-απόβλητα με απόλυτα βιολογικό και φυσικό τρόπο, με ελάχιστη κατανάλωση συμβατικής ενέργειας. Οι κομποστοποιητές έχουν συνολική δυνατότητα επεξεργασίας περισσότερων των 450 τόνων οικιακών βιοαποβλήτων ανά έτος. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου A2UFood, ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή προδιαλεγμένων οργανικών από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και την βιολογική επεξεργασία τους (κομποστοποίηση) για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού (κόμποστ). Περίπου 30 νοικοκυριά θα έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση σε κάθε κομποστοποιητή για να εναποθέτουν τα βιοαπόβλητα τους, και για το λόγο αυτό θα τους χορηγηθούν πλαστικοί κάδοι καθώς και κομποστοποιήσιμες σακούλες.